Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Munkába járás


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

sivaü 2022-01-14 12:30:46

Van egy cég, akinél a dolgozók saját személyautójukat használják céges célra. Kiküldetési rendelvény van vezetve az autóról. A cég kifizetheti adómentesen az éves/havi/ vagy 10 napos autópálya matricát annak a dolgozónak, akinek a saját nevén van a személyautó? A autópályamatrica a cég nevére fog szólni. Ezen összeget kell bérszámfejteni? Az M29-es mely sorában kell feltüntetni?

A cég kifizetheti adómentesen az éves/havi vagy heti autópálya matricát annak a dolgozónak, akinek nem a saját nevén van a személyautó? Kiküldetési rendelvény van vezetve az autóról. A autópályamatrica a cég nevére fog szólni. Ezen összeget kell bérszámfejteni? Az M29-es mely sorában kell feltüntetni?

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2022-01-14 17:05:58

Kiküldetési rendelvény alapján történő kifizetés csak saját gépjármű esetén lehet adómentes (feltéve, ha a törvényi mértéket fizetik), nem kell sem a 08-as, sem az 53-as bevallásban feltüntetni. Az ennek során térített autópályamatrica az Szja tv. 4.§ (2a) alapján nem keletkeztet adóköteles bevételt a magánszemélynél. Ha nem saját gépjárművel utazik a kiküldött dolgozó, akkor az adóköteles térítéssel szemben tételes költségelszámolást alkalmazhat, a bevételnek része a megtérített autópályamatrica is, belekerül a 08-as és az 53-as bevallásokba, valamint az autó tulajdonosa cégautóadó fizetésére lesz kötelezett.
papattila

Szakértői hozzászólás

sivaü 2022-01-28 08:07:50

Amennyiben a kiküldött dolgozó nem a saját gépjárműjével utazik, akkor milyen más lehetőség van az üzemanyag kifizetésére, hogy a tulajdonosnak ne legyen cégautóadó fizetési kötelezettsége?

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2022-01-28 20:56:43

Nem tudok ilyen megoldásról.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 3 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra