Gyorskérdés
MUNKAJOG - Munka Törvénykönyve

Munkaidőkeret - szabadság kérdés


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

mindgaap 2020-01-08 10:54:43

Tisztelt Szakértő,

Ügyfelem egy kisker. üzletet működtet, a hét minden napján nyitva vannak reggeltől estig. A munkavállalók 4 heti munkaidőkeretben vannak alkalmazásban. A kérdéseim a következők:

1. A szabadságok nyilvántartását órában szeretnék. Ebben az esetben ha jól gondolom, ki kell számolni az éves szabadnapok számát (pl. 20 nap), majd ezt felszorozni 8-cal, így megkapjuk az adott évben kivehető 160 órát. Ha szabadságra szeretne menni egy olyan napon, ahol egyébként 10 órát dolgozna, akkor a 160 órából kell ezt ez a 10 órát kivonni?

2. A betegszabadságok nyilvántartása szintén a fentiek szerint alakul?

3. Kell-e bármilyen műszakpótlékot, vasárnapi pótlékot fizetni az esti és a vasárnapi munkavégzés miatt, ha egyébként nem lépik túl a munkaidőkeretben meghatározott óraszámot?

Válaszát előre is köszönöm!

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-01-09 14:06:53

1. Igen, jól gondolja.
2. Igen, hiszen a betegszabadság is egy fajta Mt.szerinti szabadság, a választás erre is vonatkozik.
3. Ha fennállnak a műszakpótlék, az éjaszakai pótlék feltételei, akkor igen (Mt.141-142.§). A kisker.üzletben dolgozók jogosultak vasárnapi pótlékra, melynek mértéke 50%, kivéve, ha az üzlet olyan helyen üzemel, amely rendeltetése folytán e napon is működőnek minősül (pl. egy olyan plázában, amelyik a hét minden napján nyitva van).
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra