Gyorskérdés
MUNKAJOG - Munka Törvénykönyve

Munkaidőkeret/pihenőnapok


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

DIAMOND08 2021-08-06 09:26:38

Tisztelt Szakértő!
6 havi (júl-dec) munkaidőkeretben foglalkoztatottak növénytermesztésben, állattenyésztésben dolgoznak, mint állatgondozó, traktoros, növénytermesztő, most ugyebár szezon van. 9-12 napokat dolgoztak egymást követően júliusban, utána volt csak pihenőnapjuk, de a hónapban 6-8 nap pihenőnapjuk volt, és volt benne vasárnap is.
1. Dolgozhattak 9-12 napot folyamatosan?
2. Az Mt. 105. § 3) alapján lehet rájuk alkalmazni, hogy idényjellegű tevékenység esetén havonta legalább egy heti pihenőnapot be kell osztani és a többi napon dolgozhat? Az idényjellegűség megengedi a 12 nap folyamatos munkavégzést?
3. Vagy a 105. § (2) Egyenlőtlen munkaidő-beosztás esetén hat egybefüggő munkanapot követően legalább egy heti pihenőnapot be kell osztani? Tehát a 7. napra rendkívüli munkavégzés lesz?
Ezúton szeretném kérni, hogy írja meg összefoglalóan a fent nevezett jelenlétre vonatkozóan a megfelelő eljárást.
Köszönettel:
Törökné

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-08-06 14:10:20

Kedves Törökné,
Igen, egyenlőtlen munkaidőbeosztás mellett (munkaidőkeret enélkül nem is lehetne) az Mt. 105.§ (3) alapján dolgozhatnak akár 9-12 napot is egybefüggően, pihenőnap nélkül, idényjellegű tevékenység lévén. A pihenőnapoknak a munkaidőkeret átlagában viszont el kell érnie a heti két napot.
papattila

Szakértői hozzászólás

DIAMOND08 2021-08-08 12:22:38

Köszönöm részletes válaszát. Még csak annyi, hogy ha 24 napot dolgozott júliusban és 7 napot pihent, akkor átlagban nincs meg a heti 2 pihenőnap. Ebben az esetben hogyan kezeljük a ki nem vett pihenőnapot/kat?
Köszönettel:
Törökné

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-08-09 14:40:59

A munkaidőkeret átlagában kell meglennie a heti két pihenőnapnak. Jelen esetben ez az időszak július-december.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 3 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra