Gyorskérdés
MUNKAJOG - Munka Törvénykönyve

Munkaszüneti nap


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Anitszirk 2021-01-08 10:20:47

Tisztelt Hölgyem/Uram!
Szeretném megkérdezni, hogy egy munkaidőkeretben, dohányboltban dolgozó órabéres munkavállalónk részére, amennyiben beosztás szerint dolgozik fizetett ünnepen, akkor mit kell kifizetnem.
Én a törvényből azt olvasom ki, hogy alapbért és munkaszüneti napi pótlékot, a bérprogram így is számfejt. Viszont, aki nem dolgozik, mivel órabérben vannak, annak a munkaszüneti napra a távolléti díjat meg kell fizetnem. A kérdésem, hogy annak, aki dolgozik, neki ki kell-e még fizetnem a távolléti díjat is vagy nem.
Ha pedig vasárnapra esik a fizetett ünnep, akkor elég, ha az alapbéren és a munkaszüneti napi pótlékon kívül a vasárnapi pótlékot fizetem meg?
Segítségüket előre is köszönöm.
Üdvözlettel:
Kelemen Krisztina

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-01-10 10:03:10

Kedves Krisztina,
Ha rendes munkaidőben dolgozik munkaszüneti napon a munkavállaló, akkor a munkabérén felül 100%-os munkaszüneti pótlékra is jogosult. Távolléti díjra minden órabéres dolgozó jogosult a hétköznapra eső munkaszüneti nap okán (mivel ennyivel csökken a ledolgozható órák száma), függetlenül attól, hogy be van e osztva aznapra, vagy nincs. Értelmezésem szerint vasárnapi pótlékra nem jogosultak egy trafik dolgozói, mivel nem kizárólag a kisker tevékenység miatt dolgozhatnak rendes munkaidőben is vasárnap (hanem pl. azért, mert sajnos a dohányzás általánossá válása miatt a munkáltató rendeltetése folytán e napon is működőnek minősül - Mt. 101.§ (1)a) és 102.§ (3)a)).
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra