Gyorskérdés
MUNKAJOG - Munka Törvénykönyve

Munkavállaló nem egyezik bel a 4 órás részmunkaidőbe


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

44629 2020-03-30 07:32:24

T Cím! Egy bútoripari kft. több mint 70 munkavállalóval végzi tevékenységét. A jelenlegi helyzet miatt külföldi ( kínai, olasz ) beszállítóink miatt akadozik a termelés. Sajnos a technológia nem engedi ezeknek az alapanyagoknak a kiváltását és máshonnan ezek beszerzése nem lehetséges. Az irodai állomány jelentős részét home office-ban foglalkoztatjuk. Hatékonyságuk sajnos max 70%. A fizikai állomány azonban otthoni munkavégzése nem rentábilis. A gyárat átszerveztük és ennek kapcsán április elsejétől mindenki 4 órában folyamatosan foglalkoztatható. Egy munkavállaló azonban nem hajlandó a 4 órás munkaszerződését aláírni. Milyen lehetőségeink vannak , ebbenaz esetben ha a munkavállaló nem egyezik bele a munkaszerződés módosításába?, valamint a home office-ban dolgozók esetében hogy lehet csökkenteni az elvégzett munkához a bért.
Várom mielőbbi válaszát és köszönöm.

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-03-30 18:34:10

Mivel a munkaszerződést (a munkaidő hossza kötelező eleme a munkaszerződésnek) csak közös akarattal lehet módosítani, így ha a dolgozó nem járul hozzá, akkor csak felmondással lehet a munkáltatónak racionalizálni a munkaszervezést (felmondási idő+esetleg végkielégítés). Sajnos az otthoni munkavégzés is csak a dolgozó hozzájárulásával rendelhető el (kivéve az évi 44 napot), de a munkabér viszont semmilyen körülmények közt nem csökkenthető a munkáltató egyoldalú döntése alapján. Ebben az esetben is a végső megoldás a munkáltatói (rendes) felmondás.
papattila

Szakértői hozzászólás

44629 2020-03-31 04:22:32

Kedves Attila!
Nagyon köszönöm. Sajnos mi is gondoltuk
jg

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-04-01 13:44:18

Kedves JG,
Annyiban helyesbítenem kell a válaszom, hogy a veszélyhelyzetre való tekintettel kiadott korm.rendeletek egyike alapján jelenleg nem kell a munkavállaló beleegyezése az otthoni munkavégzés elrendeléséhez.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 3 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra