Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Munkaviszonnyal kapcsolatos költségtérítés


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

selejo 2021-06-15 12:32:46

Országos ügyfélkörrel rendelkező vállalkozás munkavállalói üzletkötői munkakörben dolgoznak. A munkavállalóinak egy része a kft által bérelt gépkocsijait használja, a gépkocsi bérleti díját és az üzemanyag költséget elszámoljuk a kft nevére kiállított számlák alapján.

Vannak azonban olyan munkavállalók, akik (jellemzően a próbaidő alatt) a saját tulajdonú gépkocsiját használja munka céljára, erről útnyilvántartást vezet, és ez alapján gépkocsi költségtérítést kifizeti a munkavállalónak. Ebben az esetben számfejteni kell és a 2108-as bevallásban szerepeltetni a munkavállaló részére megfizetett költségtérítést. Ami a munkavállalónak bevétel és kiadás is egyben, tehát szja fizetési kötelezettsége nem keletkezik.
Cégautóadó fizetési kötelezettsége van ilyen esetben a munkavállalónak, mint magánszemély, vagy a kft-nek?

Előfordul még olyan eset, amikor a munkavállalónak szállást kell biztosítani. Ilyen esetben a munkavállaló nevére kiállított számla alapján tudjuk számfejteni a munkavállaló részére a munkaviszonnyal kapcsolatos költségtérítést. Vagy a munkáltató nevére kiállított számla alapján lehet elszámolni a szállásköltséget, Ebben az esetben hogyan tudja kifizetni a munkavállalónak a szállásdíj összegét (általában a munkavállaló kifizeti készpénzben vagy saját bankkártyával a szállás költséget).

szeretném kérni a segítségét, hogy tudjuk ezeket a gyakran előforduló költségeket a törvényi előírások betartása mellett megtéríteni a dolgozóink részére.

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-06-16 12:45:16

- Igen, van, a tulajdonos magánszemélynek.
- A kiküldetés során megtérített szállás költsége a magánszemély adómentes bevétele (Szja tv. 7.§ (1)q)). Az egyszerűség kedvéért érdemes a cégre kérni a számlát (az sem baj, ha ezt a számlát a dolgozó a saját bankkártyájával fizeti ki, melyet a munkáltató később megtérít), mert ebben az esetben a kifizetést nem kell a 08-as bevallásban szerepeltetni.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra