Gyorskérdés
MUNKAJOG - Munka Törvénykönyve

Műszakpótlék


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

kunti108 2021-02-05 14:28:10

Tisztelt Szakértő!
Munkaidőkeretes munkaszerződéssel 12 órát dolgoznak a munkavállalók, olyan munkakörben, ahol rendeltetése folytán vasárnap is kell dolgozni. 2-3 nap 12 órás munka, 2-3 nap pihenő. Természetesen figyelmen kívül hagyva a hétvégi napokat.
Kérdésem a következők:
1.Jól gondolom-e, hogy 30% műszakpótlék mindenképpen jár, arra a napokra, amikor este 6-tól reggel 6-ig dolgoznak? Mi van azzal a munkaórákkal, ami reggel 6-tól este 6-ig tart? Itt kell-e műszakpótlék? Eddig úgy bérszámfejtettek, hogy éjszakai 40% ( 22.00-06.00) és délutáni 30% (14.00-22.00-ig, ami ha jól tudom már megszűnt) pótlékot számoltak.
2.A szombat-vasárnapra, ünnepnapra kell-e bármiféle pótlékot számfejteni, ha a munkáltató beosztja a munkavállalót arra a napra, szintén 12 órára?
Köszönöm válaszát!
Tisztelettel:Kati

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-02-05 15:02:53

Kedves Kati,
1. Műszakpótlék csak akkor jár a dolgozónak, ha a munkaidő kezdete rendszeresen változik (a beosztás szerinti munkanapok minimum 30%-ában) és a legkorábbi és a legkésőbbi kezdés közt legalább egyszer 4 órás eltérés van (Mt. 141.§). A pótlék mértéke 30% és a munkaidőnek 18 és 6 óra közé kell esnie. Ha a dolgozó 22 és 6 óra közt dolgozik, akkor minden esetben 15%-os éjszaki pótlékra jogosult, ami viszont kizárja az esetleges műszakpótlékra való jogosultságát.
2. Vasárnapi pótlék nem jár a rendeltetése folytán e napon is üzemelő munkáltatónál alkalmazásban lévő dolgozónak. A szombat se pótlékolandó, kivéve, ha az a dolgozó pihenőnapjáról van szó.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra