Gyorskérdés
TÁMOGATÁSOK - Támogatások, pályázatok

MVH pályázat


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Timcsi 2018-11-30 12:19:37

Kedves Pap úr! Az alábbi kérdést szeretném Öntől megkérdezni! Mint családi gazdálkodó egy sikeres vissza nem térítendő pályázatot nyertünk meg, aminek támogatási intenzitása 50%. A beruházás megtörtént, az épület áll, és a napokban lesz a műszaki átadása. A kivitelezői számlák ellenértékét ami 34M Ft kiegyenlítésre is kerültek. Viszont az MVH felé beadott kifizetési kérelmet, egy-két hiányosság miatt pótolni kell 15 napon belül. Azek alapján már teljesen egyértelmű, hogy a vissza nem térítendő támogatási összeg csak 2019 adóévben fog realizálódni. A kérdésem, és a gondom az, hogy a fent leírt nagyösszegű ktg számlákat mint családi gazdálkodó betehetem-e az adóbevallás écsé sorába egy összegben,vagy hogyan kell helyesen eljárni? Esetleg meg lehet-e osztani, hogy most figyelembe veszem a kifizetett számlák 50%-át, jövöre meg a fennmaradó 50 %-ot, mikor a bevételek is beérkeznek. Köszönöm szépen elöre is a segítségét!
Tim

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-11-30 13:52:04

Kedves Tim,
A családi gazdálkodó az értékcsökkenési leírást az egyéni vállalkozókra vonatkozó szabályok szerint számolhatja el (Szja tv. 3.sz.mell.III.). A 11.sz.mell.II.7.pontja alapján a beruházást bekerülési értéken 2018-ban használatba veszik és elkezdik a teljes összeg alapján a törvény által előírt leírási kulccsal az écs elszámolást. Amikor 2019-ben a támogatás megérkezik, akkor a támogatás adóköteles egyéb bevétel lesz, de ezzel egyidejűleg ugyanekkora egy összegű écs-t is elszámolhatnak, így tényleges adóalap a támogatás vonatkozásában nem keletkezik. Mivel a regisztrált családi gazdálkodó dönthet úgy, hogy a tárgyi eszközeinek écs-ét beszerzéskor egy összegben elszámolja, így szabályos lehet az a megoldás is, hogy 2018-ban a teljes bekerülési értéket écs-ként veszi figyelembe és 2019-ben pedig nem állít szembe semmilyen költséget a bevételként elszámolt támogatással. Ugyanakkor az 50%-os elszámolásra nem látok szabályos lehetőséget.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra