Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Napelem rendszer áfa


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Libcsi201 2020-05-25 15:06:59

Tisztelt Szakértő,
Lakóingatlanra szerelt napelem rendszert terhelő áfa - ha egyébként a vállalkozás székhelye is az adott lakóingatlan- levonásba helyezhető-e. Elszámolható-e beruházási költségként, ha egyébként nem igazolható, hogy csak a vállalkozás energia szükségletét fedezi? Köszönöm,

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-05-26 16:47:21

Ha az adott napelem rendszer csak az adott ingatlant látja el energiával, akkor az az ingatlan részének tekintendő, így -értelmezésem szerint- az Áfa tv. 124.§ (1)i) alapján nem helyezhető levonásba. Egyéb esetben önálló tárgyi eszközként funkcionál, az áfa a 120.§ általános szabálya alapján helyezhető levonásba. Ha a cég végzi a beruházást, akkor a cég könyveiben kell elszámolni. Ha nem tudja igazolni a kizárólagos vállalkozási használatot, akkor (lakóingatlanról lévén szó) felvetődik a magánhasználat kérdése, amely az esetlegesen fennálló jogviszony szerint lesz adóköteles a magánszemélynél és lesz elismert vagy (tao) alapot növelő ráfordítás a társaságnál.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra