Gyorskérdés
ART - Adókötelezettségek, adóbevallás, adófizetés és adóelőleg fizetés, bizonylatok kiállítása, és a nyilvántartás szabályai, adatszolgáltatás, jogkövetkezmények, intézkedések

NAV adatszolgáltatás


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

beno56 2020-09-27 22:21:58

Tisztelt Szakértő!
Adószámos magánszemély tárgyi mentes szerzői jogdíj illetve tárgyi mentes ingatlan bérbeadás miatt számlát állít ki. A NAV értesítőt küldött, hogy még nem regisztrált. Kérdésem az lenne, hogy az adószámos magánszemélynek kell-e regisztrálnia és adatszolgáltatásra kötelezett-e, ha fenti tárgyakban számlát állít ki, de egyéb gazdasági tevékenysége nincs.
Válaszát előre is köszönöm.

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-09-29 12:44:19

Nem kutatva, hogy mely jogszabályi hely alapján tárgyi mentes a szerzői jogdíj átadása, kijelenthető, hogy ha kizárólag olyan tárgyi mentes tevékenységet végeznek, amely szerepel az Áfa tv. 165.§ (1)a) pontjának tételes felsorolásában (pl. adómentes ingatlan bérbeadás), akkor az adóalanynak nem keletkezik adatszolgáltatási kötelezettsége, így regisztrációs kötelezettsége sem. Ismereteim szerint a jogszabály csak azt írja elő, hogy a regisztrációnak a szabályos adatszolgáltatásig meg kell történnie. Jelen esetben a NAV levelét csak egy segítő felhívásnak indokolt tekinteni.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra