Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Nem saját tulajdonú szgk. költségelszámolás ev.esetén


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

adózásinfo 2021-05-26 14:19:13

Egyéni vállalkozónak nincs saját tulajdonú személygépkocsija, de a tevékenységéhez szükséges a járműhasználat. Ezért közeli ismerőse szívességből rendelkezésére bocsátotta, üzembentartóként nincs bejegyezve. Kérdésem az lenne, hogy az üzemanyagot el lehet-e számolni költségként? Más költséget nem szeretne elszámolni. Cégautóadót kell-e ilyenkor fizetni?
Hogyan alakulna a költségelszámolhatóság ha tehergépjárművet használna ugyanilyen szívességi használattal? Köszönöm a válaszát.

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-05-27 05:29:36

- Igen, jogszerűen elszámolható üzemanyag a vállalkozási futásteljesítményre, melyet útnyilvántartással kell igazolni. A tulajdonosnál cégautóadó fizetési kötelezettség keletkezik. Tartós használat esetén üzembentartóként be kell jelentkezni (egyrészt, mert így írja elő a jogszabály, másrészt a felelősség is így kerül át a használóra).
- Tehergépkocsi esetében ugyanez a szabály, annyi eltéréssel, hogy nem merül fel cégautóadó.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra