Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Nem tulajdonos lakóingatlan bérbeadásának költségelszámolása


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

kiscsombe 2020-10-20 21:54:14

Tisztelt szakértő!
18 év alatti gyermek (100%-os) tulajdonában álló lakóingatlan egy részét a család kiadta „albérletbe”. A bérleti szerződésben bérbeadóként az édesanya szerepel. Az ingatlannal kapcsolatban felmerült (felújítási anyag) költségek számlái az édesapa nevére vannak kiállítva. Kérdés: a bérleti szerződésből származó jövedelmet kinek kell leadóznia, hiszen nem a tulajdonos gyermek szerepel bérbeadóként a szerződésben? A bérleti díjat meg lehet-e osztani a család tagjai között valamilyen arányban? Van-e mód a fenti, édesapa nevére kiállított számlák alapján történő tételes költségelszámolásra? Az édesapa által elvégzett szakipari munkák beszámításra kerülhetnek egy ingyenes ajándékozási szerződéssel? Amennyiben nem lehetséges a tételes költségelszámolás, mi a jogszerű kezelési módja a fent részletezett szituációnak?
köszönettel

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-10-21 20:14:29

Az anya használati szerződés alapján végzi a bérbeadói tevékenységét. Ha a bérleti szerződés csak az ő nevére szól, akkor nem oszthatja meg egyik családtagjával sem (mivel csak a tulajdonosok tehetik ezt meg). sajnos a férje nevére szóló kiadási bizonylatok sem számolhatók el költségként. Az apa munkáját ajándékozással nem lehet "költséggé" tenni. Ez csak úgy válhatna azzá, ha először az apa leadózná azt, mint önálló tevékenység bevétele.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra