Gyorskérdés
JÁRULÉKOK, TB - Járulékok, szociális hozzájárulási adó, társadalombiztosítási ellátások, nyugdíj.

Német nyugdíjas munkavállalása Mo-n


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Prospektus 2022-06-22 17:26:44

Tisztelt Szakértő,
Német nyugdíjas , akinek nyaralója van Mo-n ,munkát vállalna Mo-n. Nincs TAJ száma és adóazonosója sem. Két foglalkoztatási forma is felmerült:
- alkalmi munkavállaló : itt kell a bejelentéshez a T1042E-n az adóazonosító, viszont TAJ szám helyett lehet jelölni, hogy másik tagállamban biztosított, de hát a nyugdíjas az nem minősül biztosítottnak ,így ez nem jó így. A NAV -os ügyintéző szerint ez necces, nem ajánlja. Helyette munkaviszonyt ajánlott, mivel nyugdíjas, nem kell a T1041-en jelenteni, és a 08-asban a megfelelő X-ek ( = nem magyar állampolgárként Mo-n biztosított és a lakcím hiányában TAJ számmal nem rendelkezik + nyugdíjas státusz) jelölésével meg lehet oldani, hogy ne kelljen TAJ számot+ adóazonosítót kérni. Ez így helyes lenne?

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2022-06-24 12:12:49

TAJ szám nélkül szerintem sem lehet érvényes efo-s bejelentést tenni. Viszont sima munkavállalóként foglalkoztathatják, bejelentés nélkül, külföldi, nem biztosított jelöléssel a járulék bevallásban, 15%-os szja-val. Viszont adóazonosító jel szükséges, mivel a kifizetés Magyarországon adóköteles.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra