Gyorskérdés
TAO - Társasági adó

Német társasági adó kezelése a magyar bevallásban és könyvelése


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

retep681 2019-11-30 06:58:12

Kedves Attila !

Egy magyar társaság 2018-as évben Németrországban fiók telepet nyitott , és természtesen német adószámmal rendelkezik . A magyar könyvelésben a német fióktelep gazadasági eseményei elkülönítetten szerepelnek . Mivel 2018-ban a német jövedelem veszteség volt , így nem merült fel a társasági adó kezelésének problémája 2019-ben pozitív német adóalap után viszont már igen . Legyen kedvesek bemutatni , hogy pontosan hogyan alakul a magyar társasági adó számítása ( a magyar adókedvezmények igénybevételének esetleges korlátja a német adó miatt ) , illetve a 1929-es társasági adó bevllásban való kimutatása ( 5. sor / 12 sor ?) , illetve a könyvelése az alábbi adatok figyelembe vétele mellett . Az összesen adatok a magyar és német adatokat mutatják , a második oszlop csak a német adatokat .
összesen ebből német
bevétel 1200 500
költség 700 350
adózás előtti e 500 150
adó a. korr -200 0
adóalap 300 150
számított adó 9%/30% 27 45
adókedvezmény 13 0
fizetendő adó 14 45

A német könyvelő 2019-es bevallást 2020 -ban fogja benyújtani és az adó is 2020 ban lesz befizetve . A német adó magyar rendszerben való figylembevételét befolyásolja-e annak bevallási vagy befizetési ideje ? Mi van ha az adóbevallás és a fizetés csak 2020 júliusában következik be ( 2018-as év bavallása 2019 novembereében lett benyújtva ) ?
Válaszát előre is megköszönöm .
Péter

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-12-01 11:27:01

Kedves Péter,
A kettős adóztatást elkerülő egyezmény 7.cikke alapján a német telephely által elért jövedelem No-ban adóköteles. A kettős adóztatást a nemzetközi jogszabály a kettős adóztatás elkerülését a mentesítés módszerével éri el (22.cikk (2)a)). Mivel azonban a magyar adóalanyt teljes körű adókötelezettség terhel Mo-on (azaz a bevallásban minden bevételének és kiadásának meg kell jelennie), így először ki kell munkálni a vállalkozás szintű adóalapját, majd a németországit és a magyar tao-t a kettő különbözete után kell megfizetnie (Tao tv. 28.§). Mivel a magyar tao bevallás benyújtási határideje nincs tekintettel a külföldi bevallási határidőkre, így fontos, hogy május 31-ig legkésőbb adatot szolgáltasson a német könyvelő, annál is inkább, hogy a beszámolóban is meg kell jelennie a német telephely adatainak is, beleértve a német társasági adót is (maga a német bevallás benyújtása természetesen lehet későbbi is).
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra