Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Német telephellyel rendelkező magyar cég rendel fuvart


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

retep681 2022-05-18 06:47:00

Kedves Attila !

Egy magyar adószámmal rendelkező fuvarozó cég egy olyan magyar adószámmal rendelkező társaságnak végez fuvarozási szolgáltatást , amely társaság német telephellyel így német adószámmal is rendelkezik , és ezen megrendelő kimondottan a német adószám feltüntetésével kérte a számla kiállítását ( a fuvar oda irányult , ezzel a telephellyel érintett vélhetőleg a német könyvekben (is ) lesz elszámolva ) .
1 Hogyan járunk el helyesen a számla kiállításánál ? A vevő melyik adószámát kell feltüntetni a számlán ? A számla eus szolgáltatásnak minősül így fordított áfa lesz rajta ?
2 Ha ugyanez a megrendelő fuvart rendel , de nem a német telephelyére hanem Spanyolországba és ez eseteben nem kéri a német adószám feltüntetését ( vélhetőleg nem fogja a német könyveiben könyvelni ) akkor hogyan alakul számlázás és az ÁFA ?
Üdvözlettel ,
Péter

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2022-05-18 07:33:56

Kedves Péter,
- Ha ez a német adószám gazdasági célú letelepedést is jelent és nem csak egy német adóregisztrációt, akkor a fuvardíj a nemzetközi fordított adózás szabályai szerint Németországban lesz adóköteles (és célszerű nyilatkoztatni, hogy ez a telephelye érintett a szolgáltatásban).
- A "legközvetlenebbül érintettség" nem feltétlen azt jelenti, hogy oda irányul a fuvar, bár kétségtelen, hogy ez már elég árulkodó körülmény. Ha a megrendelő úgy nyilatkozik, hogy nem a német telephelye érintett a szolgáltatásban, akkor a székhely lesz a meghatározó, azaz magyar áfa felszámításával kell a spanyol fuvart számlázni.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra