Gyorskérdés
TAO - Társasági adó

Nyílt végű lízing


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

HunlandTrans 2021-02-01 15:29:01

Tisztelt Szakártő,
Vállalkozásunk nyílt végű pénzügyi lízing keretében szeretne személygépkocsit "vásárolni" a felső és középvezetők részére. Áfa szempontból szeretnék élni az 50 %-os levonhatóság lehetőségével útnyilvántartás vezetése nélkül. Ezt jól gondlom? Viszont TAO szempontból, ha jól gondolom így nincs igazolva, hogy ez a költség a vállalkozás érdekében felmerült költség. Jól gondolom? Bármilyen egyéb módon tudom ezt igazolni? Mert Pl. az Ügyvezető, ha cégautóval jár be dolgozni, akkor azt a vállalkozás érdekében teszi.
Köszönöm

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-02-01 16:40:24

- Igen, ezt jól gondolja, dönthetnek így.
- Igen, ezt is jól gondolja. Ez megoldható a kmóra állás havi jegyzőkönyvi rögzítésével (a cégautó minden futott km-e elismert ráfordítás a tao-ban, csak azt kell igazolni, hogy az elszámolt liter igazodik a futott km-ekhez). Fontos továbbá, hogy igazolt legyen minden hónapban 1 olyan út, amit vállalkozási célból tettek meg az autóval (a munkába járás nem számít ilyennek, viszont ha havonta egyszer elmegy a postára a levelekért, akkor minden rendben...)
- Amire viszont nem gondolt (és sokan a szakmában sem), hogy számvitelileg viszont szabályosan nem lehetne eltekinteni az útnyilvántartás vezetésétől, hiszen a magáncélú utakra jutó költséget személy jellegű egyéb kiadásként kell elszámolni. Ezt pedig más nyilvántartással nem igazán lehet igazolni.
papattila

Szakértői hozzászólás

HunlandTrans 2021-05-26 10:19:12

Kedves Attila,
Ehhez kapcsolódóan lenne még egy kérdésem. A számviteli részhez kapcsolódóan.
Amennyiben olyan konstrukcióban kötjük a lízingszerződést, hogy a lízing díjába bele tartozik az összes költség (Javítás, autópálya matrica, stb..) a vállalkozásnál azon felül csak az üzemanyag költség lenne és a gépjárműadó és cégautóadó. Viszont a munkavállalóval olyan megállapodást kötünk, hogy használhatja magáncélra az autót, viszont ennek fejében semmilyen üzemanyagköltséget nem számolunk el részére, akár üzleti útra megy, akár magánhasználat van (azaz ilyen költség a vállalkozásnál nem merülne fel személy-gépjárművel kapcsolatban), akkor keletkeztetne számvitel szerint személyi jellegű egyéb kiadást? Ha igen, melyik költség után? Akkor is kellene útnyilvántartást vezetni?
Köszönettel Marianna

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-05-27 18:47:46

Kedves Marianna,
Értelmezésem szerint akkor is keletkezne. Elméletileg minden elszámolt költségnek, ráfordításnak (a kérdésbeli esetben ez jellemzően écs lenne) olyan aránya, amilyen arányt a magáncélú utak képviselnek az össz futásteljesítményben. Ez pedig útnyilvántartás nélkül nehezen lenne bizonylatolható.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 3 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra