Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Nyílt végű pénzügyi lízing lezárása 3. fél által


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

KassaiTax 2022-05-22 21:54:56

Kedves Attila!

Szeretném a segítségét kérni nyílt végű pénzügyi lízing kérdésben.

Egy régebbi kérdéseknél a kivezetésre vonatkozó könyvelési teendőket megtaláltam, a kérdésem kicsit komplikáltabb.

Kft. nyíltvégű pénzügyi lízing keretében személygépjárművet vásárolt 2018-ban 5 éves futamidőre. Akkor még nem volt eldöntött, hogy mi lesz a személygépjármű sorsa. Most a lejárat előtt 3. félnek értékesítette a lízingbeadó cég, mely személyt a Kft. jelölte ki, a Kft tulajdonosi körétől teljesen függetlenül. Ezzel nem is lenne gond, a lízingbeadó cég kiszámlázta a vevőnek a maradványértéket és a lízingből hátra levő díjakat, melyet a vevő meg is fizetett a lízingbeadó cég felé. Lízingbevevő (Kft) megkapta erről a szükséges dokumentumokat.

Viszont az autó eladási ára a Kft részéről nem annyi volt, amennyi a lízingbeadó cég felé fennálló kötelezettség összege volt.
A különbség Áfa és bevétel szempontjából is jelentős.
Mit tud tenni ebben a helyzetben a Kft?
Mi a helyes eljárás?

Köszönöm segítségét!

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2022-05-23 05:19:26

Elméletileg nagyságrendileg olyan összeget írt jóvá a lízingbeadó a Kft-nek egy számviteli bizonylatot helyesbítő számviteli bizonylaton (ez áfa-t nem érint, hiszen nem számla), mint amit nettó eladási árként kiszámlázott az új (Kft által kijelölt) vevőnek. Ha nem így van, akkor felvetődhet, hogy esetleg nem jól vették nyilvántartásba a futamidő kezdetén.
papattila

Szakértői hozzászólás

KassaiTax 2022-05-23 12:22:03

Kedves Attila!

Köszönöm a válaszát!
De a problémám az, hogy az autó eladási ára a 3. fél (vevő) felé 7 millió Ft volt a Kft részéről. A lízing maradvány értéke 2,5 millió Ft. A 2,5 millió Ft nettó értékéről a Kft meg is kapta a lízing cégtől a szükséges dokumentumokat. Viszont a 3. fél vevő a Kft bankszámlájára utalta el a különbözetet, 4,5 millió Ft-ot.
Ezzel a 4,5 millió Ft-al van problémám.
Mivel szerint a Kft erről számlát nem állíthat ki, mivel nem volt a tulajdonában az autó. Egyéb bevételként megfelelő lehet?

Nagyon köszönöm!

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2022-05-23 20:01:48

Hát épp' ez az! Milyen jogcímen kapott pénzt a Kft a 3.féltől, ha nem az övé volt az autó? Természetes, hogy a Kft könyvelésében nem tudnak mit kezdeni az átutalt összeggel. Önöknek kellett volna kifizetni a hátralékot a lízingcégnek, megszerzik a tulajdonjogot, majd 7 millióért eladják a 3.félnek.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 3 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra