Gyorskérdés
SZÁMVITEL - Számvitel, könyvelés, könyvvizsgálat

Nyílt végű pénzügyi lízing lezárása 3. fél felé történő értékesítés esetén


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

kappa 2021-10-14 17:03:46

Kedves Pap Attila! Egy Kft februárban személygépkocsit lízingelt. A birtokbaadási bizonylaton 31 millió forint szerepelt, ezt megnövelve a regisztrációs adó és az üzembehelyezés költségeivel, 32 millió forint értékben lett aktiválva. A személygépkocsit szeptember 30-án harmadik személy felé értékesítették. Az elszámolt écs 1490 eFt. A lízingbeadó cég 19670 eFt értékben állított ki helyesbítő számlát. A legfontosabb amit szeretnék megkérdezni, hogy eredményhatása lesz az ügyletnek, továbbá hogy mik a kapcsolódó könyvelési tételek? ( A 448 főkönyvi karton egyenlege 14800 eFt.) Válaszát köszönöm!

Témanyitó hozzászólás

kappa 2021-10-15 10:08:53

Elnézést, de szeretném azzal kiegészíteni a kérdésemet, hogy a birtokba adási bizonylatot hogyan kell helyesen könyvelni, ha a megjegyzés sorban az szerepel hogy ÁFÁ-s? Az eszközök közé nettósítva kell felrögzíteni? Köszönöm szépen!

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-10-16 12:17:12

Amikor februárban beszerezték a gépkocsit, akkor egy számviteli bizonylatot kaptak a nettó értékről. Ez volt a beruházás bizonylata (T161-K448). Ezt követően a havi részletekről (beleértve az első, jelentősebb összegű induló részletet is) számlát kaptak, melyben a tőkerészre áfa-t számítottak fel (a tőkerész csökkenti a lízing kötelezettséget, a kamatrész pénzügyi ráfordítás, a levonható adó 466, a le nem vonható egyéb ráfordítás). Szeptemberben felmondják a lízingszerződést, mert 3.fél megvásárolja a lízingcégtől az autót. Ekkor a lízingcég számviteli bizonylatot módosító számviteli bizonylatot bocsát ki, melyet a beruházás sztornójaként kell könyvelni, elszámolni az időarányos écs-t, kivezetni a tárgyi eszközt. Elméletileg a lízing kötelezettségeknek nem maradhat egyenlege. Viszont a tárgyi eszköz kivezetése során mardat egyenleget az egyéb ráfordításokkal/egyéb bevételekkel szemben kell megszüntetni. Ebből következően van/lehet eredményhatása.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra