Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Nyilvántartás


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

TITIKE 2023-02-01 13:44:04

Tisztelt Szakértő !
Van egy egyéni vállalkozó aki 2022.01-08 hóra KATAs volt, 2022.09-től átalányadóra jelentkezett, de decemberben túllépte az átalányadózásra járó 8 mft-os keretet, tehát visszamenőlegesen bekerült a költségelszámoló szja alá.
A kérdésem, hogy lehet-e kettős könyvvitelben könyvelni őt visszamenőleg és 2023-tól is, mert a sok részletező nyilvántartás helyett amit vezetni kell, sokkal egyszerűbb lenne a kettős könyvvitel, figyelembe véve a pénzforgalmi szemléletet ?
A másik kérdésem pedig, hogy az egyéni vállalkozói kivéten felül, ha kivesz pénzt az egyéni vállalkozói bankszámlájáról ( áfa körös ), akkor azzal el kell -e számolni, elszámoltathatja e vele a NAV, vagy csak nem elszámolható kiadásként rögzítendő, és senki nem kérdezi meg, miért vette ki a cégből és mire használta, miért nem adózta le válllalkozói kivétként ?
Köszönettel várom válaszát.

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2023-02-01 18:22:11

- Értelmezésem szerint az ev nem vezethet kettős könyvvitelt, ilyen alapnyilvántartást az Szja tv. 5.sz.mell.I. része nem említ a tételes felsorolásában.
- Elméletileg csak a korábbi évek leadózott jövedelmét vagy vállalkozói kivétet vehet ki a bankszámláról/pénztárból, a vállalkozási célú kiadásokon kívül.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra