Gyorskérdés
SZÁMVITEL - Számvitel, könyvelés, könyvvizsgálat

Nyitó mérlegnél ingatlan értékelése


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Sziporka27 2020-08-04 13:30:45

Tisztelt Szakértő!
Az alábbi kérdéssel fordulnék Önhöz:

Hogyan kell nyilvántartásba venni a nyitó mérlegben piaci értéken a bevételi nyilvántartásról kettős könyvvitelre váltó EVA-s Bt-ben szereplő ingatlan tárgyi eszközt mely a vállalkozási tevékenységével közvetlen összefüggésben van?

A kontírozásban és a TAO tv. terv szerinti értékcsökkenési leírásban kérem a segítségüket figyelembe véve az alábbiakat:

- A Bt 2020.01.01-től Könyveit a 398/2012. (XII. 20.) Korm. rendelet szerint vezeti;
- A lakás bekerülési értéke 2002-ben: 10 449 571,- Ft;
- A lakás piaci értéke 2020-ban: 43 000 000 Ft (a könyvvizsgáló által elfogadott);
- A könyvvizsgáló által is ellenőrizendő nyitómérlegben az eszközöket piaci értéken, értékhelyesbítés képzése nélkül kell kimutatni!;
- Aktiválás TAO időszak alatt: 2002.11.18, maradványérték 0 Ft, ÉCS: 2%;
- 2003-tól 2019-ig EVA-s, 2020-tól ismét TAO-s;
- A mikrogazdálkodói beszámolót első üzleti évre készítő vállalkozó üzleti évének első napján állományban lévő immateriális javak, tárgyi eszközök terv szerinti értékcsökkenését az állományba vételkor meghatározott módon, a számviteli törvény szabályai szerint kell elszámolni [398/202. (XII.20.) Korm.r. 14. § (2)];
- A társasági adó szerinti értékcsökkenési leírás alapja nem lehet a nyitómérlegben szereplő piaci érték, a "felértékelés" nem érvényesíthető a társasági adóalapnál;
- Az EVA adóalanyiság megszűnése után a társasági adó alapjánál az értékcsökkenési leírást a más által kibocsátott bizonylaton feltüntetett bekerülési értékre vetítve állapítja meg azzal, hogy az EVA alanyiság időtartamára azt elszámoltnak kell tekinteni;
- A volt EVA alany 2020.01.01-től kezdődő naptári évre a mikrogazdálkodói egyszerűsített éves beszámolót választja, akkor értékhelyesbítés, értékhelyesbítés értékelési tartaléka nem mutatható ki (398/2012. (XII. 20.) Korm. rendelet 11.§ (1)).
Vagy egyszerűen ne a mikrogazdálkodási beszámolót válassza hanem a sima egyszerűsített beszámolót és akkor esetleg élhet az értékhelyesbítés lehetőségével?

Segítségét előre is köszönöm.

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-08-06 04:57:26

A 10,5 milliós beszerzési érték alapján elszámoltnak kell tekinteni a 2002-2019.évekre jutó tao écs-t. A 2020-as nyitó mérlegben az ingatlannak piaci értéken kell szerepelnie, ami jelen esetben 43 millió (ettől még nem lesz a főkönyvben értékelési tartalék, ennek a forrás oldali párja ET lesz!). Értelmezésem szerint helytelenül tették, hogy a 2002-es használatba vételkor nem állapítottak meg maradványértéket. Tanácsom szerint ezt most kell helyretenniük és ezen kötelezettségüket a Korm.rendelet maradványértékre vonatkozó tiltása sem befolyásolja (csak azon eszközökre vonatkozik, amelyeket a mikro alatt szereznek be és aktiválnak). Az écs-t a Tao tv. szerint fogják elszámolni a mikro miatt, de ez nem okoz változást, hiszen a számvitelben is ezt alkalmazták. Azt helyesen írta, hogy a tao-ban csak az eredeti bekerülési érték erejéig érvényesíthetnek értékcsökkenést (leszámítva belőle az eva-s időszakra jutót).
papattila

Szakértői hozzászólás

Sziporka27 2020-08-06 22:25:27

Köszönöm

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra