Gyorskérdés
JÁRULÉKOK, TB - Járulékok, szociális hozzájárulási adó, társadalombiztosítási ellátások, nyugdíj.

Nyugdíjas dolgozó


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Sudi77 2020-03-23 11:05:35

Kedves Attila!
Van egy 1955.08.hóban született horvát állampolgár aki hazánkban szeretne munkát vállalni. Hazájában 65-ik életévétől lesz nyugdíjas. Nálunk az 55-ben születettek a 64-ik életévüket betöltve mehetnek nyugdíjba. Kérdésem az lenne, hogy jól tesszük-e ha a magyar törvénynek megfelelően nem jelentjük be, mivel nem keletkezne biztosítási jogviszonya, vagy a külföldi nyugdíj korhatár az irányadó ebben az esetben és normál munkaviszonyosként kellene bejelentenünk?
Köszönöm
Balázs

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-03-23 19:41:18

Kedves Balázs,
A Tbj. szerint csak azok a személyek minősülnek saját jogú nyudíjasnak (kissé leegyszerűsítve), akik saját jogú nyugellátásban részesülnek (4.§ f)). Azaz a nyugdíjkorhatár betöltése (akár itthon, akár egy másik egyezményes tagállamban) önmagában nem elegendő. Következésképp be kell jelenteniük, biztosítási jogviszony jön létre.
papattila

Szakértői hozzászólás

Sudi77 2020-03-24 07:53:40

Köszönöm

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra