Gyorskérdés
JÁRULÉKOK, TB - Járulékok, szociális hozzájárulási adó, társadalombiztosítási ellátások, nyugdíj.

Nyugdíjas társas vállalkozó 08-as


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Ceasar 2020-06-30 13:55:56

Kedves Attila,

Július 1 után nem kell a 7.710 ft-ot se fizetnie a nyugdíjas társas vállalkozónak. Ugye nem kell jeleníteni ezentúl a 08-asban, ha nincs kivét?

Köszönöm
Ceasar

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-06-30 20:30:14

Olvasatomban már nem kell szerepeltetni a 08-ason, hiszen nem kapcsolódik hozzá semmilyen kötelezettség vagy adatszolgáltatás.
papattila

Szakértői hozzászólás

lala361 2022-08-02 22:57:28

Kedves Attila!

Kft. évek óta nyugdíjas tagja (nő 40 év jogviszony alapján) nem vesz ki jövedelmet. Nincs lezáratlan jogviszonya. Személyesen nem működik közre.
Most kapott ellenőrzést a cég és kifogásolják, hogy a 08-ason nem lett jelentve a nyugdíjas tag.
Részlet erre vonatkozóan egy kapott NAV állásfoglalásból (könyvelő kollégától kaptam):
"Az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény (Art.) 50. § (1) bekezdés értelmében havi bevallási kötelezettség terheli a kifizetőt, a (2) bekezdésben foglalt adatokról, többek között a nyugdíjas státuszról, a foglalkozás minőségéről, és a FEOR számról.
A fentiek alapján tehát, a kiegészítő tevékenységű társas vállalkozóról a vállalkozásnak be kell adnia a ’08 jelű bevallást, az a NY jelű nyilatkozattal nem kiváltható.
A válaszlevélben részletezettek szakmai véleménynek minősülnek, kötelező jogi erővel nem bírnak."

A nyugdíjas tag-ot nem jelentettük 08-ason, mivel sem kivétje nem volt, 2020.07.01-től pedig eü. szolgáltatási járuléka nincs. Abban kérem a segítségét, hogy mire hivatkozva lehetne védeni a NAV állásfoglalással szemben az Ön által leírt előző válaszát. Mert az Ön előző válaszától függetlenül, mi is ugyanúgy jártunk el, viszont nem szeretnénk ha ragaszkodva ehhez, egy bírsággal záródna az ellenőrzés.

Előre is köszönöm válaszát.
lala361

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra