Gyorskérdés
MUNKAJOG - Munka Törvénykönyve

Nyugdíjas többes jogviszony


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

szekeres 2021-05-06 11:29:06

Kedves Attila!
Az alábbiakban kérném a segítséget. Egy családanya (alanyi jogon nyugdíjas) és két gyermekével 7 vállalkozást működtetnek, 3 különálló Bt-t és 4 különálló Kft-t.
A társaságok csak természetes személyekből áll. A társasági szerződésben meg van határozva, hogy ki vesz részt a társaság vezetésben és irányításában. Viszont nincs meghatározva a díjazás, hogy munkaviszony keretében vagy tagi jogviszony keretében történik a díjazás.
Kérdésem, hogy helyes-e ez így? Továbbá a nyugdíjas mama részt vesz mind a 7 társaság minden napi ügyek intézésében. Mivel részt vesz és bejelentenénk munkaviszonyba díjazásban részesülne, így a nyugdíjas mamánál többes jogviszony jönne létre.
Kérdés a Munka Törvénye meghatározza-e azt, hogy minimum hány órására lehet bejelenteni egy alkalmazottat és hány munkahelyre? Tovább kérdés meg van-e határozva, hogy munkaviszony óra és díjazás aránya? Továbbá kérdés a nyugdíjas alkalmazott (mama) munkabérét csak 15% szja terheli? Továbbá kérdés, hogy a nyugdíjas nyugdíját nem befolyásolja a többes jogviszony és kereset éves összege nem befolyásolja a nyugdíj jogosultságát (nincs felső határ)? Itt nem beszélhetünk kapcsolt vállalkozásról?
Válaszát előre is köszönöm.
Sándor

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-05-07 20:16:43

Kedves Sándor,
- Igen, helyes, a személyes közreműködés jogviszonyát nem szükséges megjelölni a társasági szerződésben.
- Az Mt. nem korlátozza sem a munkaidő minimális hosszát (ennek az észszerűség szab alsó határt), sem az esetleges párhuzamos munkaviszonyok legmagasabb számát.
- Igen, a nyugdíjas a munkaviszonyában csak 15% szja-t fizet, nem biztosított és a foglalkoztatónak sem keletkezik adófizetési kötelezettsége.
- Mivel nem lesz a munkaviszonyaiban biztosított, így a kereseti korlátba sem zavarhat be, még ha érintett is lenne a kereseti korlátban.
- Az említett vállalkozások állhatnak kapcsolt viszonyban, de ennek megállapításához a kérdésben nincs semmilyen adat.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra