Gyorskérdés
JÁRULÉKOK, TB - Járulékok, szociális hozzájárulási adó, társadalombiztosítási ellátások, nyugdíj.

Nyugdíjas ügyvezető bére


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

K-Projekt 2019-10-11 09:21:11

Tisztelt Cím!
Segítséget kérnék abban, hogy öregségi nyugdíjas ügyvezető esetén van korlátozás a fizetésére vonatkozóan. Konkrétan éves szinten felvehet 15M ft fizetést, úgy ne veszítse el a nyugdíját?
köszönöm

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-10-12 08:18:57

Ha olyan nyugdíjasról van szó, aki még nem töltötte be a rá irányadó korhatárt, akkor valóban kell számolni a kereseti korláttal. A Tny. 83/B.§-a alapján ilyen esetben a nyugdíjjárulék köteles jövedelem nem érheti el a minimálbér 18-szorosát az adott éven belül (évközi nyugdíjazás esetén nincs arányosítási kötelezettség). Ha a kérdésbeli nyugdíjas megbízási jogviszonyban ügyvezet, akkor a megbízási díja beleszámít a kereseti korlátba. Ha munkaviszonyban teszi ugyanezt, akkor nem számít bele (azaz annyi munkabért kap, amennyit csak akar), mivel a nyugdíjas munkavállaló nem biztosított, azaz a jövedelme nem képezi a nyugdíjbiztosítási járulék alapját. Ha nyugdíjkorhatárt betöltött nyugdíjasról van szó, akkor semmilyen jogviszonyban nincs keresi korlátja.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra