Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

ÖCSG és egyéni vállalkozás költség elszámolása


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

szandra 2021-04-09 11:09:35

1/ 2020.évig családi gazdaság tagja egyben egyéni vállalkozó is volt. 2021.évtől az ÖCSG-ben növénytermesztésre átalányadózást választ, akkor a mezőgazdasági bérmunkát folytató egyéni vállalkozásában választhat-e tételes költségelszámolást? Ha igen, szeretnék kérni hozzá egy jogszabályi hivatkozást!
2/ 2021.ében átalányadozó általános szabályok szerinti áfás ÖCSG eladja tárgyi eszközét az egyéni vállalkozásának. Kell-e számlát kiállítani az áfa tv.szabályai szerint vagy elegendő egy belső feljegyzés az átadásról. Az ÖCSG-ben az átalányadózás alapján bevételnek minősül-e az értékesített eszköz? Az eszköz eddig el nem számolt értékcsökkenése ilyenkor el fog veszni?
Előre is köszönöm a válaszokat! Üdv. Éva

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-04-10 13:31:25

Kedves Éva,
1. Igen, az ev-ben lehet tételes költségelszámoló (Szja tv. 50.§ (5)).
2. Vélhetően ugyanarról az áfa alanyról van szó, így a számlázás/értékesítés nem értelmezhető. Ettől függetlenül megteheti, hogy az eszközt az öcsg-ből átteszi az egyéni vállalkozásba és az értékcsökkenést ott folytatja. Fontos, hogy a két vállalkozásban elszámolt écs nem haladhatja meg az eszköz bekerülési értékét.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra