Gyorskérdés
JOG - Polgári jog, gazdasági jog, cégjog, civil szervezetek

ÖCSG jövője


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

csizmadia-z 2021-05-10 12:18:02

Tisztelt dr.Szabó Tibor!
Megvásároltam a kiadványát, de nem találtam meg a választ a következő helyzetre:
Adott egy 4 tagú ÖCSG, amely sok év óta családi gazdaság volt. Apa egyéni vállalkozóként volt a családi gazdaság vezetője, Feleség, 2 gyerek voltak a tagok.
Úgy néz ki, hogy hosszabb távon nem lesz biztosítva az ÖCSG jelenlegi fennállása, mivel szülők idősödnek, gyerekek meg nem szeretnék/nem tudják hivatásszerűen folytatni.
Apa testvérének a gyermeke, és unokái viszont folytatnák. A hozzátartozói láncolatban azt hiszem, úgy férne bele, ha az apa testvére is tag lesz, és ezáltal a annak gyermeke, és annak unokái is tagok lehetnének. De hogyan lenne, ha a két idősebb testvér meghal?
Ha a mostani Öcsgből az apa meghalna, aki nevén van a legtöbb ingatlan, és az összes tárgyi eszköz, és az Ő adószámával működik a gazdaság, akkor folytatódhat-e az ÖCSG, vagy az öröklés rendje szerinti örökösöktől haszonbérbe véve kellene új ÖCSG-t, vagy CSMT-t alakítani a gazdálkodást folytatóknak?
Ez azért is fontos kérdés, mert meghatározhatja a gazdaság folytatásának irányát, hiszen ha nem ez a mostani ÖCSG lesz továbbvihető, akkor a hosszabb távú fejlesztések, beruházások, pályázatok csak gondot okoznának a jövőben, gondolok itt fenntartási kötelezettségre, hitelfelvételre, stb.

Kérem szíves tájékoztatását, javaslatát erre a helyzetre, köszönettel:
Márti

Témanyitó hozzászólás

dr. Szabó Tibor Önadózó szakértő 2021-05-10 18:04:31

Ha a két testvér meghal, akkor a közeli hozzátartozói kapcsolat - a láncolat - fennáll az apa testvér gyermekei és unokái között.
Ha az apa meghal, - vagy bármikor - helyette új képviselőt lehet választani. Ha megszünne a tagsága - akár a halála folytán - akkor el kell számolni vele, vagy az örökösökkel. A közös használatba adott mező-, erdőgazdasági hasznosítású föld és mezőgazdasági termelőeszközök használatát, azokhoz kapcsolódó vagyoni értékű jogokat vissza kell szolgáltatni.

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra