Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Őcsg. tárgyi eszköz értékesítés


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

kisstike 2021-11-30 10:53:53

Tisztelt Adószakértő!

Őcsg. tárgyi eszközt (traktort) értékesítene, melyet 2015. évben szerzett be és ugyanebben az évben egy összegben költségként el is számolta.
A kérdésem az lenne, hogy az értékesített tárgyi eszköz teljes kiszámlázott értékét bevételnek kell tekinteni? A kérdés az alábbi NAV információs füzetben (A mezőgazdasági őstermelő adózása 2021) foglaltak alapján merült fel bennem:

"Bevétel többek között:
a kizárólag üzemi célt szolgáló tárgyi eszköz – ideértve a selejtezett tárgyi eszközt is –,nem anyagi javak, anyag, félkész termék értékesítésekor kapott ellenérték, illetve a szokásos piaci érték – ha ez utóbbi a több –, ha annak beszerzési, előállítási költségét bármelyik évben költségként érvényesítette vagy értékcsökkenési leírással elszámolta;
- a 200 ezer forintnál magasabb egyedi értékű kizárólag üzemi célt szolgáló tárgyi eszköz
> ha annak értékét a mezőgazdasági őstermelő egy összegben elszámolta - ellenszolgáltatás nélküli átruházásakor - kivéve a magánszemélynek ellenszolgáltatás nélkül történő, adófizetési kötelezettséggel járó átadást - a beszerzés időpontjától számított
> egy éven belül a beszerzési érték 100 százaléka,
> egy éven túl, de két éven belül a beszerzési érték 66 százaléka,
> két éven túl, de három éven belül a beszerzési érték 33 százaléka,
> három éven túl nulla. "

Lehetséges lenne, hogy mivel 3 évnél régebben szerezte be, ezért nem kell bevételként figyelembe venni? Vagy a fenti bekezdés nem ilyen esetre vonatkozik?
Válaszát előre is köszönöm!

Üdv.
Renáta

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-12-01 05:58:40

Kedves Renáta,
Adóköteles bevétel lesz az Szja tv. 2.sz.mell.I.2.alapján, sőt ha meghaladja az őstermelő tevékenység bevételének 25%-át, akkor (a jelenlegi törvényi környezetben) önálló tevékenységként adózik. Az Ön által idézett törvényhely az ún. "kisértékű" tárgyi eszközökre utal, ami a mi esetünkre természetesen nem vonatkozhat.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra