Gyorskérdés
TAO - Társasági adó

Önellenőrzés társasági adó


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

jhajnal 2021-06-29 17:11:49

Kedves Attila,
Egy tárgyi eszköznek a tárgyi eszköz nyilvántartóban rosszul lett meghatározva a bekerülési értéke. Főkönyvi számlán a helyes összeg van.
2015-től 2019-ig az értékcsökkenés rosszul került elszámolásra, évi 12 ezer forinttal kevesebb, mint ami helyes lett volna.
2015-ben mínuszos társasági adóalapja, 2019-ben pedig (a 100% fejlesztési tartalék képzése miatt) 0 volt az adóalapja a cégnek. A többi évben az elvárt adóalap miatt pozitív adóalap volt (az elvárt adóalap).
Mikrogazdálkodóról van szó, tehát 2020-ban javítottam a tévedést. A társasági adóbevallás tekintetében 2015 és 2019 évet kell önellenőrizni? Mi történik az adóalap módosító tételekkel, pl. a fejlesztési tartalék összegét 2019-ben csak kevesebb összegben lehetett volna megképezni? Vagy azokat nem érinti az önellenőrzés?
Az is megfordult a fejemben, hogy 2020-ra benne marad a társasági adóbevallásban, és nem készítek önellenőrzéseket, olyan kicsi az összeg.

Tisztelettel,
Hajnalné Jolcsi

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-06-30 13:39:10

Kedves Jolcsi,
Az összeg nagyságára és hatására való tekintettel én az utolsó felvetésének végrehajtására biztatom, bár kétségtelenül szabálytalan lenne. Véletlenül se töltse értelmetlen önrevíziókkal az idejét, amikor már végre nyaralhatna is...:)
papattila

Szakértői hozzászólás

jhajnal 2021-06-30 18:03:57

Kedves Attila,
Milyen igaza van! :)

Üdv,
Hajnalné Jolcsi

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra