Gyorskérdés
TAO - Társasági adó

Önkormányzat támogatása


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

kappa 2021-07-21 19:47:50

Tisztelt Szakértő! Egy KFT a székhelye szerinti önkormányzat részére nagyobb összegű készpénz támogatást/adományt szeretne adni egy közcélú létesítmény építéséhez.Az lenne a kérdésem, hogy kezelhető-e ez adományként? A társasági adóalapot növelő tétel-e? Van-e, vagy lehet-e ÁFA vonzata az adománynak? Válaszát előre is köszönöm!

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-07-23 10:02:06

Az "adomány" fogalmát a Tao tv. 4.§ 1/a. pontja tartalmazza. Ennek alapján ha a kedvezményezett maga az önkormányzat, akkor nem minősül adománynak. Ebben az esetben csak akkor nem lesz adóalap növelő tétel a tao-ban, ha az átadó Kft rendelkezik az önkormányzat Tao tv. 3.sz.mell.A)13.pontjában foglalt nyilatkozataival. Ha a kedvezményezett az önkormányzat, akkor az Áfa tv. fogalomhasználata szerint sem minősül adománynak (259.§ 9/A.), így ha korábban az eszközhöz áfa levonási jog kapcsolódott, akkor az átadás áfa fizetési kötelezettséget generál (alapja az átadáskori piaci érték lesz). Jól látható, hogy szerencsésebb lenne az átadás, ha a kedvezményezett nem az önkormányzat, hanem egy (mondjuk az önkormányzat által alapított) közhasznú szervezet lenne.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra