Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Online számla áfa


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Ancsa1978 2019-10-22 13:00:11

Tisztelt Szakértő!
Cégünk ügyvezetője építkezik, saját részre vásárolt szigetelő anyagot, melyet a saját (magán) bankkártyájával kifizetett és cégünk nevére állították ki a számlát, mert a tűzépen azt az információt kapta, hogy magánszemélynek nem állítanak ki számlát (mondjuk ezt nem értem, de ez most mindegy). A számla áfa tartalma meghaladta a 100e Ft-ot, így bekerült a NAV online rendszerébe.
Természetesen ezt a számlát nem tesszük bele a könyvelésbe, mert cégünknek ehhez semmi köze DE lehet-e abból bajunk, hogy ez a számla megtalálható az online rendszerben, de sem bevallva sem visszaigényelve nem lesz az áfa soha.
köszönettel:
B. Anikó

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-10-22 14:12:02

Kedves Anikó,
Természetesen nincs jogszabályi alapja a tüzép gyakorlatának, hogy magánszemélynek nem állítanak ki számlát, még kérésre sem. Viszont ha már a cég nevére történt a számla kiállítása (és ezt nem érvénytelenítik), akkor azt szerepeltetni szükséges a cég könyvelésében. Mivel a számla a magánszemély kiadását tartalmazza, ki kell számlázni a magánszemélynek. A magánszemély viszont kifizette a cég számláját, így neki is van egy követelése a cég felé. A két követelés pénzügyi rendezése kompenzálással történik.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra