Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Önszámlázás?


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

budtax 2021-04-01 16:20:56

Tisztelt Pap Attila!
Magyar adóalany ügyfelem dán fuvar-közvetítő céggel szerződött, miszerint Eu-szerte fuvarokat teljesít az általa adott megbízások alapján.
Az elszámolás fuvaronként - a szerződésben megadott dokumentumok alapján - történik. A dán partner credit note-okat állít ki minden teljesített fuvarról.
1. A credit note-ok megfelelnek-e önszámlázásnak, ha a szerződésben nincs kifejezett meghatalmazás, hogy ügyfelem helyett a dán partner fogja a szolgáltatásról szóló számlát kiállítani?
2. Szükséges-e a magyar adóalanynak számlát kiállítania a dán credit note-ok alapján, vagy ez dupla bizonylatolás lenne?
3. Online számla-adatszolgáltatás terheli-e a magyar ügyfelemet? Ha igen, milyen bizonylat alapján (a dán credit note vagy a magyar ügyfél által kiállított számla alapján)?
(áfa bevallás 91-92 sor és A60 ok.)
Köszönöm előre is válaszát.
Üdv: SzM

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-04-03 14:19:28

Kedves SzM,
1. Értelmezésem szerint nem minősül annak.
2. Igen, szükséges.
3. Igen, terheli adatszolgáltatási kötelezettség, a magyar számla alapján. Szerepeltetendő a 65-ös bevallásban (91-92.) és az A60-as adatszolgáltatásban.
papattila

Szakértői hozzászólás

budtax 2021-04-06 11:48:52

Kedves Attila,
Köszönöm a gyors választ.
Üdv: SzM

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra