Gyorskérdés
ART - Adókötelezettségek, adóbevallás, adófizetés és adóelőleg fizetés, bizonylatok kiállítása, és a nyilvántartás szabályai, adatszolgáltatás, jogkövetkezmények, intézkedések

Önszámlázás közösségi szolgáltatás nyújtás esetén


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Logner Könyvvezető Kft 2021-07-07 17:42:10

Tisztelt Szakértő! Egy belföldi székhellyel rendelkező fuvarozással foglalkozó társaság egy osztrák cég megbízásából végez fuvarozást, Magyarországról Ausztriába. A szolgáltatásnyújtás teljesítési helye az Áfa törvény 37.§-a alapján Ausztria, az áfa megfizetésére a szolgáltatás igénybe vevője, a vevő a kötelezett. A szerződéskötéskor a felek megállapodtak, hogy meghatalmazás alapján ezen fuvarokról a számlát a Megbízó osztrák cég állítja ki havonta egyszer az ő számlázó rendszerében önszámlázás keretében. (önszámlázás, a számlázó program még korábban a NAV-hoz bejelentésre került) 2021 januárjában az online számlaadat szolgáltatás kapcsán felmerült a probléma, hogy mi legyen ezen számlákkal. Konzultálva a NAV ügyfélszolgálatával és a 2021. január 4-én megjelent állásfoglalás alapján ezen számlákat nem jelentettük a NAV-hoz. Természetesen az A 60-oson jelentettük a közösségi szolgáltatásnyújtást. Önök szerint 6/2021 (VI.25) PM rendeletben megjelent online számlaadat- szolgáltatásra vonatkozó szabályok mennyiben érintik az eddigi eljárásunkat, illetve Önök szerint helyesen jártunk el ezidáig, mert több fórumon is találtunk "figyelmeztetést", hogy esetleg jelentési kötelezettség állna fenn. Tisztelettel és köszönettel

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-07-08 14:42:25

Olvasatomban azon nem belföldi teljesítési helyű szolgáltatásokról, melyekről önszámlázással a külföldi partner állítja ki a számlát, nem kell adatszolgáltatni, mivel a számla kiállítására (jelen esetben) az osztrák adójogszabályokat kell alkalmazni (Áfa tv. 158/A.§ (3)). Ebben szerintem a 6/2021.PM rendelet sem okozott változást.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra