Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Őstermelő betétlap


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

farkastimea 2020-08-12 18:23:17

Tisztelt Szakértő!
Abban a kérdésben kérném szíves segítségét, hogy őstermelőtől történő felvásárlás esetén kifizetőként kell-e adóelőleget levonnom az őstermelőtől, amennyiben a felvásárlás napján rendelkezik érvényes betétlappal, de mivel azt júliusban érvényesítette, így az nem érvényes visszamenőleg év elejétől, csak az érvényesítés napjától? Ilyenkor helyes-e az eljárás, hogy nem vonunk adót, mert az értékesítés pillanatában érvényes őstermelői betétlappal rendelkezik?
Köszönettel
Tímea

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-08-12 20:44:47

Kedves Tímea,
A veszélyhelyzetre tekintettel a júliusi érvényesítés ellenére is az év első napjától érvényes a betétlapja, így őstermelői bevételnek tekintendő, azaz nem kell/nem lehet a kifizetőnek adóelőleget megállapítania.
papattila

Szakértői hozzászólás

farkastimea 2020-08-13 08:06:39

Kedves Attila!
Annyiban pontosítanék a kérdésemen, hogy amennyiben a veszélyhelyzet lejárata után 30 nappal lett meghosszabbítva, illetve aki most, augusztusban hosszabbította, annál hogy kell eljárni a kifizetőnek helyesen?
Köszönettel
Tímea

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-08-13 15:12:45

Ha a veszélyhelyzet hivatalos lejárta utáni 30 napban történik a hosszabbítás, akkor az év elejétől érvényes a betétlap, azaz nincs adóelőleg levonási kötelezettsége a kifizetőnek. Ha a kifizetés előtt, de az imént említett határidőt követően újítják meg a betétlapot, akkor ugyan csak a megújítás napjától érvényes, de ugyanúgy őstermelői bevételnek minősül, azaz szintén nincs adóelőleg levonási kötelezettsége a kifizetőnek.
papattila

Szakértői hozzászólás

farkastimea 2020-08-13 16:17:56

Köszönöm szépen!!

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 4 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra