Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Őstermelő-hagyaték-áfa


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

csizmadia-z 2019-11-18 14:25:38

Kedves Attila!
Elhunyt őstermelő navos adómegállapítására készülök. Az ügyintéző hölgy azt mondja, megszűnés szabályai szerint értékesítésnek minősül a meglévő, 200 ezernél nagyobb összegű tárgyi eszköz értéke, (hogy ezzel az értékkel mi lesz, nem tudom, gondolom ha később az örökös értékesíti, akkor bekerülési érték) de a hagyatékátadó végzés szerinti értékre eső áfát "valljam" be fizetendőként az általam készített "levezetésben".... és itt firtatta, hogy áfás számlával vettük-e az adott tárgyi eszközt, vagy adásvételivel, merthogy csak előbbi esetben áll fenn az áfa fizetési kötelezettség... Mi a véleménye, egyet ért-e a fentiekkel?
Sajnos nemrég egy másik őstermelő ügyfelem is elhunyt, az ő ügye az önkormányzatnál tart még. Érdemes akkor átgondolni, mit, milyen értéken vesznek föl a hagyatéki leltárba, gondolva az áfa közteherre?
Várom válaszát, melyet nagyon szépen köszönök:
Márti

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-11-19 19:04:00

Kedves Márti,
Az elhunyt egyéni vállalkozó minden adókötelezettségét valóban a NAV jogosult megállapítani, így az áfa-t is. Ismereteim szerint minden olyan tárgyi eszköz után beáll az áfa fizetési kötelezettség, amely beszerzésekor fennállt az áfa levonási jogosultság, értékhatár nélkül, kivéve, ha az örökös/özvegy bejelenti a vállalkozás folytatásának szándékát. Az áfa fizetési kötelezettség a hagyaték megnyílásának a napján érvényes piaci érték után keletkezik, azaz valóban jelentősége van, hogy milyen hagyatéki értéken kerül bele a leltárba.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra