Gyorskérdés
JÁRULÉKOK, TB - Járulékok, szociális hozzájárulási adó, társadalombiztosítási ellátások, nyugdíj.

Őstermelő magasabb összegű járulékfizetés


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

R.Éva 2021-03-26 16:43:18

Kedves Attila! Biztosított mg-i őstermelőnek az előző évben csak támogatásból származott bevétele. Ha jól értem 2021-től a támogatás nélküli bevétel a járulékfizetés alapja, így ebben az esetben az alap: 0 ? Ekkor keletkezik-e eü. szolg. járulék fizetési kötelezettsége? Mit jelent a vállalt magasabb összegű járulékfizetési kötelezettség, mi ilyenkor a járulék alap? Köszönettel: Éva

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-03-26 19:06:47

Kedves Éva,
Igen, jól gondolja, ebben az esetben nem keletkezik járulékalap, díjfizetés nélkül (azaz még eüszolg.járulékot sem kell fizetnie, hiszen biztosított) lesz biztosított (elméletileg ebben az esetben még az 58-as bevallást sem kell negyedévente beküldeni, ennek ellenére -tanácsom szerint- érdemes nullásan mégis benyújtani). Dönthet azonban az év bármelyik negyévében úgy, hogy magasabb járulékalap után fizet (ezt a választását azonban az év hátralevő részében már nem változtathatja meg). Választás esetén a 18,5%-os tb járulék mellett azonban 15,5%-os szocho-t is fizetnie kell.
papattila

Szakértői hozzászólás

R.Éva 2021-04-12 17:32:30

Nagyon köszönöm a választ!

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra