Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Őstermelő /szántóföld


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

aranyrög 2021-05-08 14:37:59

Kedves Pap Attila!
Kompenzációs őstermelő olyan szántóföldet ad el amire eddig ő igényelt támogatást, illetve a terményt ő adta el,
1.) ebben az esetben elég az adásvételi szerződés, 2.) az őstermelés bevétele lesz a teljes bevétel(vele szemben a szerzéskori érték vonható le?)
3.) Földhivatalhoz 2021 -ben nyújtották be a papirokat de a szerződést 2020 -ban irták alá ,igy a bevétel a 2021-év bevétel lesz?
Köszönettel

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-05-10 04:29:14

1-2.) Ha kizárólag az őstermelésében hasznosította, akkor, őstermelői bevétel lesz (a beszerzési ár elszámolható költség). Adóalanyi minőségében értékesíti a termőföldet, az adásvételi szerződés mellé számlát is ki kell állítania (nem elegendő az egyéb számviteli bizonylat).
3.) Az őstermelői bevételeket, kiadásokat pénzforgalom szerint kell figyelembe venni, a bevétel ennek megfelelően lesz 2020, illetve 2021.évi.
papattila

Szakértői hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-05-13 08:24:15

Integetnek a kollégák, hogy tévúton vagyok és igazuk is van.
Helyesbítenem szükséges: a föld értékesítéséből származó bevétel nem őstermelői bevétel 2021-től, függetlenül attól, hogy mire használták. Következésképp alkalmazandó az 5 éves szabály és az is, hogy a földhivatali iktatás dátuma a bevétel megszerzésének időpontja. Ezer bocsánat a dezinformálásért!
papattila

Szakértői hozzászólás

aranyrög 2021-05-13 08:52:41

Köszönöm szépen!

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 3 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra