Gyorskérdés
TAO - Társasági adó

Osztalék fizetés


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

selejo 2020-06-04 12:43:40

XYZ Kft tulajdonosai magyar állampolgárok, magánszemélyek. XYZ Kft 90%-ban tulajdonosa egy Észtországi cégnek. Az észt cég ha osztalékot fog fizetni az XYZ Kft-nek, akkor a főkönyvben elszámolom 97 pénzügyi műveletek bevételei között. A társasági adóbevallásban pedig adóalap csökkentő tételként levonjuk? Ha az osztalékfizetés 2021. március, akkor a kifizetett osztalékot a 2020. évi beszámolóban, és az idei adóbevallásában kell majd kimutatni?

Ha az észt cég nyereséggel zárja az idei évet, de a tulajdonosok nem vesznek ki osztalékot, akkor a magyar XYZ Kft-nek semmilyen plusz számviteli és adóbevallási kötelezettsége nem lesz ezzel kapcsolatban?

100%-ban magyar tulajdonosokkal rendelkező x kft tulajdonosa 100%-ban magyar tulajdonosokkal rendelkező y kft-nek, akkor itt is ugyan az elszámolás van a két magyar cég között, mint a fent leírt észt és magyar cég esetében?

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-06-04 18:49:02

- A járó osztalékot a jóváhagyó taggyűlési határozat napjával lehet előírni a pénzügyi műveletek bevételével szemben. Igen, a kérdésbeli járó osztalék a magyar Kft-nél tao alap csökkentő tétel. Ha a tulajdonolt észt cég ugyan nyereséggel zárja az idei évet, de nem születik döntés osztalék fizetésről, akkor a magyar tulajdonos Kft-nek semmilyen számviteli, adójogi teendője nincs.
- Igen, az eljárás azonos.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra