Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Osztalék jogosultság üzletrész értékesítés után


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

TM 2020-10-20 21:00:34

Az alábbiakban csatolom egy korábbi válaszukat:Mivel névértéken értékesíti a 100%-os üzletrészt, ami nem haladja meg az eladónál (adómentes befektetésből származó) a beszerzési értéket (2.400eFt+800eFt), így az adásvétel adómentes lesz. Mivel az Szja tv. 77/A.§ (2)h) pontja mentesítést ad a piaci érték és az eladási ár különbözetére (4.000eFt-3.000eFt), ha az legalább névértéken és magánszemélyek közt történik, így az új tulajdonosnál sem keletkezik adóköteles jövedelem. Megjegyzendő, hogy az üzletrész adásvételét követően is a régi tulajdonos tarthat igényt az osztalék követelésre. Mivel ennek sorsára vonatkozó információ a kérdésben nem szerepel, így a válaszomban sem tudok rá kitérni.
papattila
Miért tarthat igényt az osztalékra a régi tulajdonos?

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-10-21 20:18:50

Mert az osztalék azt illeti, aki az osztalék megállapításakor a tulajdonosi névjegyzékben szerepelt (Ptk. 3:185.§). Kivéve, ha az üzletrész átruházási szerződésben ettől eltérően nem rendelkeznek (erre utaltam a válaszom utolsó mondatában).
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra