Gyorskérdés
JÁRULÉKOK, TB - Járulékok, szociális hozzájárulási adó, társadalombiztosítási ellátások, nyugdíj.

Osztalék szocho


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

JUHÁSZ MELINDA 2023-01-23 17:29:12

Kedves Attila,

TV tagja 2022.novemberben osztalék előleget vett ki, szja akkor levonásra került.
2023 januárban elkészül a mérlege és osztalékká válik ugyanaz az összeg. Ilyenkor a 2022 évi szabályokat kell alkalmazni a szocho tekintetében? Vagyis 4.800 ezer Ft-ig kell kifizetni a 13% szochot a jövedelem után és a januári bérszámfejtésbe betenni? A cég a KIVA-t az első negyedéves bevallásba teszi bele ez után?
Köszönettel,
Melinda

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2023-01-24 07:19:27

Kedves Melinda,
Mivel ez 2023.évi osztalék jövedelem lesz a magánszemélynél, így a 2023.évi keretösszeget kell figyelembe venni. A kifizető a január havi járulékbevallásában nem állapít meg szocho-t, mivel már nem történik pénzmozgás, nincs miből levonni, csak adatszolgáltat, hogy az előleg osztalékká vált. A szocho-t a magánszemélynek kell megállapítania és megfizetnie az éves szja bevallásával egyidejűleg. A 2022.évi szja bevallásban az előleg csak tájékoztató adatként szerepel. A kifizető cég az 1. negyedévi kiva alapját növeli a megállapított osztalékkal.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra