Gyorskérdés
JÁRULÉKOK, TB - Járulékok, szociális hozzájárulási adó, társadalombiztosítási ellátások, nyugdíj.

Osztalék Szocho Korlát


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

raab 2019-11-14 09:21:50

Üdvözlöm Attila!

Van egy magánszemély aki A Kft-ben ügyvezető B Kft-ben tag.
A Kft-ben munkaviszonyból származó jövedelme Bruttó 195.000 Ft/ hó , B Kft-ből nem vesz fel bért.

A Kft-ből 4000 eFt osztalékot venne fel illetve B Kft-ből 2000 eFt osztalékot.

Számításaim szerint a bérjövedelme után első fél évben 228.150 Ft SZOCHO-t második fél évben 204.750 Ft SZOCHO-t fizettek meg a bére után.
Ez összesen 432.900 Ft .

A kérdésem az lenne ,hogy mivel 2 cégből veszi fel az osztalékot ezeket összevontan kell kezelnem a SZOCHO fizetéshez 4000+2000 eFt és így még 192.900 Ft adót kell fizetni ezeket után a 625.800 Ft-os felső korlátig?

Van jelentősége annak , hogy 2 helyről történik osztalék felvétel vagy a fenti számításom szerint kezelhetem úgy mintha 1 helyről vette volna fel a teljes összeget (2000+4000 eFt)?

Köszönöm segítségét!
Üdv: BM

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-11-15 05:36:47

Kedves BM,
Az új Szocho tv. nem a megfizetett szocho-hoz köti a felső határt, hanem az Szja-ban összevont jövedelemként adózó jövedelem nagyságához, ezért indokolt a számításokat is ennek megfelelően elvégezni (de ez csak egy jó tanács:).
Nincs jelentősége, hogy hány helyről részesül osztalék jövedelemből, a lényeg, hogy mennyi lesz az éves szja alapot képező összevont jövedelme és ennek alapján kell a magánszemélynek a szocho levonási nyilatkozatát kiadni az osztalékot kifizető cégeknek (azaz lehet olyan helyzet is, hogy pl. csak az egyik cégnél vonnak szocho-t, de meg is lehet osztani a két cég közt a fennmaradó keretet).
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra