Gyorskérdés
SZÁMVITEL - Számvitel, könyvelés, könyvvizsgálat

Osztalékkövetelés engedményezése, apportálása

Címkék: osztalék


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

nagyedit 2014-01-14 05:19:54

Ismereteink szerint két dolgot lehet tenni az osztalékkal:
- kifizetni, illetve
- erről lemondani
Kérdéseink:
1) Lehet-e ezt az osztalék-követeléssel szállítói tartozást rendezni, azaz lehet-e engedményezni az osztalékot harmadik félre?

Példával:
'Egy-szem Kft.’-nek osztalékkövetelése van ’Két-szem Kft-vel’ szemben 3 M Ft összegben. Az ’Egy-szem Kft.’ van szállítói tartozása a ’Három-szem Kft’-vel szemben 2 M Ft összegben. Engedményezheti-e az ’Egy-szem Kft.’ osztalék-követelését a ’Három-szem Kft’-re 2 M Ft összeg erejéig?

2) Második kérdésünk, hogy be lehet-e apportálni a céggel szembeni osztalékkövetelést a jegyzett tőke felemelésére?

Köszönjük szépen válaszát!

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2014-01-15 08:46:46

Véleményem szerint a gazdálkodó szervezet osztalék követelése a Ptk. rendelkezései alapján engedményezhető, a Gt. alapján pedig apportálható is. Magánszemély tulajdonos esetén is hasonló a megítélés, annyi különbséggel, hogy a magánszemélyt terhelő adókat (szja,eho) mind az engedményezés, mind a tőkeemelés során le kell vonni.
papati

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra