Gyorskérdés
JÁRULÉKOK, TB - Járulékok, szociális hozzájárulási adó, társadalombiztosítási ellátások, nyugdíj.

Partnercég dolgozójának átvállalt képzési költsége


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

almafa 2019-10-15 09:14:09

T. Szakértő! Építőipari cég vagyunk. Az egyik partner alvállalkozónk alkalmazottja elmegy egy csőrendszer hegesztő tanfolyamra, melynek ÁFÁ-s értéke 400.000,-Ft, melyről a számlát a mi nevünkre állították ki, és az "idegen" tanfolyami hallgató nevét tüntették fel.. Iskolarendszeren kívüli, 8 nap (bár úgy érzem ennek, csak a saját dolgozónk esetében van jelentősége.) A tanfolyam pillanatnyilag a mi cégünk érdekeit (is) szolgálja. Ezért úgy gondolom, hogy a költségrész elszámolható; és az ÁFA is visszaigényelhető. Felmerült, hogy ez nem juttatásként működik-e, amikor az 1,18 szoros értékre meg kell fizetni a szochót és a szakképzésit. Az biztos, hogy a társcég alkalmazottjánál nem jövedelem. Viszont gondolom ingyen és bérmentve nem adhatunk ilyen értékű "ajándékokat". Vagy nem minősíthető-e ez egy ingyenesen szolgáltatásnyújtásnak? Mert akkor ezen az alapon pedig ÁFA fizetési kötelezettségünk keletkezne? A megszerzett hegesztői képzettségből "hasznot húz" a mi cégünk, az alvállalkozó cég, és az alvállalkozó dolgozója. Mivel ugyan csak 8 nap, de elég nagy értékű tanfolyam, a számlában 85 eFt ÁFA van, ezért szeretnék a legpontosabban utánajárni. Köszönöm segítségüket

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-10-15 18:09:09

Jóllehet a Tao tv. 3.sz.mell.B)14.pontja "kifizetői" kapcsolatot említ, azaz ennek alapján a költség elismert ráfordításnak minősülne, de figyelemmel kell lenni a törvény alapvetésével, miszerint egy költség elszámolhatóságának alapvető feltétele, hogy ne legyen ellentétes az észszerű gazdálkodással. Jelen esetben ez azt jelenti, hogy ennek a nagy értékű képzésnek észszerűen meg kell térülnie az alvállalkozóval folytatott gazdasági kapcsolat során. Ha erre a válasz igen, akkor elismert költség a tao-ban és levonható az áfa-ja is. A magánszemélynél az Szja tv. 4.§ (2a) alapján nem keletkezik adóköteles jövedelem.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra