Gyorskérdés
KKV - Kis- és középvállalkozások

Pénztárgép - előleg kezelése kisker. üzletben


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

mindgaap 2020-02-25 11:36:21

Tisztelt Szakértő,

Ügyfelem szemüveg kiskereskedelemmel foglalkozik, a boltban a szemüvegek megrendelésekor a vevőktől gyakran kérnek előleget. Ha a vásárló magánszemély és nem kér számlát, mi a helyes módja az előlegek kezelésének?

1. Minden esetben köteles számlát kiállítani az előlegről, majd a végszámláról (a könyvelésben így tudjuk megkülönböztetni a tényleges árbevételt az előlegtől, aminek főleg 12.31-én van szerepe a beszámoló miatt).

2. Nem kell kiállítani számlát az előlegről, elegendő a online pénztárgépbe beütni és nyugtát adni, majd a szemüveg átvételekor a különbözetet hasonló módon beütni.

3. Nem kell sem számlát, sem nyugtát adni az előlegről, viszont egy átvételi elismervényt kell írni, az összeget beütni "egyéb bevételként" a pénztárgépbe (nem besorolva egyik áfa-gyűjtő alá sem), majd a szemüveg átvételekor visszafizetni az átvett összeget és elkérni a teljes összeget, amiről pénztárgépes nyugtát adunk.

Válaszát előre is köszönöm!

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-02-26 19:39:39

Én a második eljárást tartom helyesnek: mind az előlegről, mind a maradék részről elegendő a nyugta bizonylat, csak akkor kell számlát kiállítani, ha a vevő kéri, vagy adóalany a vevő, vagy ha az előleg összege eléri a 900eFt-ot. Az más kérdés, hogy kell vezetni egy olyan nyilvántartást is, melyből kiderül mennyi a beütésekből az előleg és mennyi a "maradék" fizetés, hiszen számvitelileg -számla hiányában- csak így lehet helyesen elszámolni a gazdasági eseményeket.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra