Gyorskérdés
ART - Adókötelezettségek, adóbevallás, adófizetés és adóelőleg fizetés, bizonylatok kiállítása, és a nyilvántartás szabályai, adatszolgáltatás, jogkövetkezmények, intézkedések

Pénztárgép, számla sokadszorra


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Sudi77 2020-06-30 14:51:44

Kedves Attila!
Kiskereskedelmi egység pénztárgép használat mellett gyakorlatilag az összes értékesítéséről számlát állított ki és ütött a pénztárgépbe. Ezen túl is számlát állítana ki. Júliustól az adószámos ügyfelek számláit nem ütik be a pénztárgépbe az online számla adatszolgáltatás miatt. A magánszemély részére kiállított számlát ezentúl is be kell ütni (róluk még nem megy online számla adatközlés) vagy ezt sem szabad? Mi a helyzet ha az adószámos ügyfél számláját bankkártyával fizeti? Nem fog a pénztárgépen keresztül dupla adatszolgáltatás létrejönni, mert a pénztárgépbe áfásan ütik a bevételt, majd a bankkártya gombot? Az ő esetükben kell használni a PTGSZLAH nyomtatványt?
Köszönöm
Balázs

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-06-30 20:26:19

Kedves Balázs,
A tanácsom az (és lassacskán már a NAV is becsempészi ezt az ajánlását az egyes állásfoglalásaiba), hogy végre a törvény előírását követve 1 áfa ügyletről csak 1 áfa bizonylatot bocsássunk ki, ami vagy nyugta, vagy számla lehet. Azaz ne üssék be a készpénzes számlát nyugtaként, csak pénzbevételként (ugyanis így fog megegyezni a pénztárolóban lévő pénz a pénztárgépben rögzítettel). A bankkártyás eladásokat bankkártyás nyugtára kell ütni. Ha erről számlát is kér a vevő, akkor csak a terminálba kell beütni. Ha a terminál össze van kötve a pénztárgéppel, akkor meg egy olyan regiszterre, ami nem nyugta. PTGSZLAH nyomtatványon csak azokat a számlákat kell jelenteni, amelyeket nyugta helyett állított ki az eladó, saját akaratából (azaz nem a vevő kérte, illetve nem a törvény írja elő). Fontos, hogy a pénztárgéppel előállított számlákról nem kell külön online adatszolgáltatni.
papattila

Szakértői hozzászólás

Sudi77 2020-07-01 07:06:29

Köszönöm

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra