Gyorskérdés
ART - Adókötelezettségek, adóbevallás, adófizetés és adóelőleg fizetés, bizonylatok kiállítása, és a nyilvántartás szabályai, adatszolgáltatás, jogkövetkezmények, intézkedések

Pénztárgéphasználat kérdések


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

mindgaap 2020-06-23 15:24:45

Tisztelt Szakértő,

Kiskereskedelmi egységeket fenntartó ügyfelünk (optikai boltok) július 1-től szeretne áttérni arra, hogy minden vevőjének számlát bocsát ki és a pénztárgép használatát befejezi. Ezzel kapcsolatban a következőket szeretném kérdezni, illetve egyeztetni:

1. a vevők kötelesek ebben az esetben megadni a nevüket és a címüket a számlázáshoz, ha vásárolni szeretnének? Vagy ki lehet állítani számlát "anoním vevő" részére is?
2. teljes céges szinten kell "átállnia" a számlázásra, vagy dönthet úgy is, hogy az egyik telephelyen marad a pénztárgép, a másik pedig csak számlát bocsát ki?
3. az "átállást" be kell-e jelenteni a NAV felé valamilyen módon?
4. lehetséges-e az, hogy mégis megtartják a pénztárgépet, arra az esetre, ha valamelyik vevő nem szeretné megadni a nevét és a címét, akkor számára mégse fog számla készülni? Ebben az esetben minden más kiállított kp-s vagy bankkártyás értékesítést továbbra is be kell ütni a pénztárgépbe, mint "egyéb pénzmozgás"?
5. 100%-ban szabályos lenne-e egy ilyen átállás, azaz a pénztárgép használatának befejezése, havi szintű PTGSZLAH jelentések mellett?

Válaszát előre is köszönöm!

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-06-24 05:29:01

1. Ezt csak úgy vezetheti be, hogy jól láthatóan kifüggeszti, hogy csak azon magánszemélyeknek áll módjában szolgáltatni, értékesíteni, akik megadják a számlázáshoz szükséges személyes adataikat. Számlát "anonim" névre nem lehet szabályosan kiállítani!
2. Megteheti, hogy telephelyenként eltérő gyakorlatot folytat.
3. Az átállást nem kell bejelenteni, de a pénztárgép használatból történő kivonását igen.
4. Ha megtartják, akkor gyakorlatilag minden marad a régiben.
5. Igen, szabályos lehet, PTGSZLAH mellett.
papattila
4.

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra