Gyorskérdés
SZÁMVITEL - Számvitel, könyvelés, könyvvizsgálat

Pénztárkönyv nyitó tétel


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

mantarkft 2020-02-20 14:56:53

Kedves Attila !
Áfás őstermelő pénztárkönyvet vezet. A záró pénztáregyenleg következő évre történő átvitelében vagyok bizonytalan. A pénztár nyitó tételét szükséges-e átvenni az előző év záró egyenlegében. Több kolléga azon az állásponton van, hogy pl. egyéni vállalkozónál sem hoznak át nyitó pénztár egyenleget, tekintettel arra, hogy azt minden évben leadózza. Nyitóként 0-val kezdenek. Mi Önnek az álláspontja ezzel kapcsolatban ?
Köszönettel :
Andrea

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-02-20 18:39:00

Kedves Andrea,
Osztom a kollégák álláspontját, hogy a pénztárkönyv pénztári egyenlege egy igazi értelmetlenség, hiszen minden évben az utolsó forintig leadózza a jövedelmét. Ettől függetlenül azonban a jogszabályból nem ez vezethető le, hanem az, hogy a nyitónak egyeznie kell a záróval (megoldás: könyveljen kivétet, amikor leadózza, mondjuk májusban).
papattila

Szakértői hozzászólás

mantarkft 2020-02-20 20:38:54

Kedves Attila !
Köszönöm szépen !
Függetlenül attól hogy őstermelőről van szó, aki pl. 4 millió bevételig egyszerűsített nyilatkozattal tesz eleget bevallási kötelezettségének ? Azaz ténylegesen csak EHO fiz. köt. merül fel. Ebben az esetben is könyvelhetek kivétet ?
Köszönettel : Andrea

Felhasználói hozzászólás

kpesmtbt 2020-02-21 11:37:42

Szerintem az őstermelőnél ez a kivét, le adózott jövedelem, annak ellenére, hogy személyi jövedelem adót nem fizetett utána, a hatályos jogszabályok alapján. Költségként el nem számító kiadás lesz.

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-02-21 17:37:43

Kedves Andrea,
Olvasatomban igen. És Marianna véleményével is egyetértek.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 4 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra