Gyorskérdés
MUNKAJOG - Munka Törvénykönyve

Pihenőnapi munkavégzés


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Unger 2020-01-23 17:31:23

Ablak-ajtókat forgalmazó, kereskedő kft-ben a munkavállalók hétfőtől-péntekig dolgoznak. Szeretné az ügyvezető szombaton 4 órát felváltva foglalkoztatni a három alkalmazottat.
Kérdés

A munka törvénykönyve szerint ezt túlórába megteheti? Nem sérül a heti 48 órás pihenő idő? Az ügyvezető szerint elég a plusz 50 százalékos pótlék!
A kérdező által jónak ítélt válasz, megoldás, beleértve a kérdező által lényegesnek ítélt törvényi hivatkozásokat, felhasznált szakirodalmi anyagokat.

Szerintem a pihenőnapon végzett munkára, szombaton +50%-ot kell kapnia a dolgozónak, valamint majd ezt követő héten egy szabadnapot. Az 50 százalék alapja a távolléti díj, a teljes munkaidős, havi díjas dolgozónak a havibér osztva 174 órával. Tehát megkapja a 4 órára jutó távolléti díjat és plusz 50%-ot, valamint egy teljes szabadnapot!?

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-01-24 05:37:00

A kérdésbeli esetben a dolgozók foglalkoztatása általános munkarendben történik. Ennek értelmében a szombat, vasárnap a dolgozók pihenőnapja. Ha ezeken a napokon munkát kell végezniük, akkor az rendkívüli munka lesz, pótléka a munkabéren felül 100%, vagy 50% + 1 szabadnap a beosztott munkanapokból (függetlenül a rendkívüli munka időtartamától, azaz ha 1 órát túlmunkázott , akkor is 1 nap, ha 6 órát, akkor is). Meg kell azonban jegyezni, hogy a rendkívüli munka csak kivételes estben alkalmazható, "tervezetten" nem osztható így be a munkaidő. Ha nem az a cél, hogy a munkaórák száma növekedjen, hanem az, hogy pl. a főnök mellett mindig legyen egy segítő munkatárs, akkor az észszerű megoldás az egyenlőtlen munkaidőbeosztás lenne szombattól eltérő pihenőnappal egyes dolgozók esetén (a törvény a pihenőnapok esetében nem ír elő egybefüggőséget, azaz lehet pl. kedd és vasárnap is).
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra