Gyorskérdés
JOG - Polgári jog, gazdasági jog, cégjog, civil szervezetek

Pótbefizetés


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

selejo 2020-11-23 13:55:26

Tisztelt Szakértő,

XXX Kft évek óta nem működik, édesapa meghalt a fia örökölte a kft-t, amit szeretne megszüntetni. A kft-ben 3.000.000,-Ft tagi kölcsön maradt, a társaság nem rendelkezik semmilyen eszközzel, és nincs a tagi kölcsönön kívül más kötelezettsége. Jegyzett tőke 3000eFt, eredménytartalék -6000eFt, Kötelezettségek 3000eFt, mérleg főösszeg nulla. A kft új tulajdonosa azt szeretné, hogy a megszüntetés során semmilyen adófizetési kötelezettsége ne keletkezzen. Megoldás lehet a pótbefizetés ebben az esetben? A tulajdonos befizeti a veszteségeinek fedezéseire a 6000eFt-ot, T384 elszámolási betét K414 lekötött tartalék a banki befizetés napján. Aztán december 31-én készül egy tevékenységet záró mérleg, ahol már nem lesz tagi kölcsön, a bankszámlán marad 3000eFt ami megegyezik a jegyzett tőke összegével, és akkor 2021-ben végelszámolással megszűnhet a kft. A társasági szerződést módosítani kell ebben az esetben, vagy elég egy taggyűlési határozat, hogy megtörténjen a pótbefizetés. Az eredmény tartalék és a lekötött tartalék számlán milyen számviteli elszámolás történik a megszűnés előtt?
köszönettel,

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-11-23 15:21:39

Sajnos a pótbefizetés intézménye ellentétes a végelszámolás céljával, így az Art. 1.§ alapján ez nem járható út, hiszen ennek kizárólag csak adóelkerülés lenne a célja.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra