Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Pótbefizetés visszafizetés új tulajdonos


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

farkastimea 2020-01-23 15:12:21

Tisztelt Szakértő!
Segítségét kérném az alábbi kérdésben. Társaságunk tulajdonosai az egykori veszteség fedezetére pótbefizetést teljesítettek, melynek visszafizetésére jelenleg lehetőség lenne. Közben viszont cserélődött a tulajdonosok egy része. Kérdésem lenne:
1. Az új, belföldi tulajdonosnak keletkezik -e adófizetési kötelezettsége? Véleményem szerint SZJA szerinti Egyéb jövedelemnek minősül a 28 § (1) g) pontja alapján, így 15 % SZJA fizetendő, valamint a Szocho törvény 1.§. (1) bek. szerint 17,5 % szocho. Amennyiben ezek fizetendők, a kifizetőnek le kell-e vonnia az SZJA-t, illetve a szocho a magánszemély vagy a társaság kötelezettsége lesz?
2. Az új külföldi, olasz tulajdonosnak milyen adófizetési kötelezettsége keletkezik? A két ország közti egyezmény alapján osztaléknak minősül, és ez esetben Magyarországon adóztatandó 10%, a többi Olaszországban, vagy Egyéb jövedelemként az illetőség szerinti, vagyis Olaszországban lesz adóköteles?
Szocho véleményem szerint külföldinél nincs, a Szocho trv. 5 § (6) bekezdése szerinti mentesülés miatt.
3. A pótbefizetés valamikor a törzsbetétek arányában történt, viszont közben megváltozott a törzsbetétek aránya. Pl. "A" tulajdonos befizetett 9.000.000 Ft-ot az üzletrésze arányában (az akkori üzletrésze 20 % volt), de közben 15 %-ra csökkent az üzletrésze, ez esetben jól gondolom-e, hogy nem a 9 M Ft-ot, hanem az összes pótbefizetés összegének 15%-a jár most neki?
4. Ha a tulajdonosok a visszafizetés mellett döntenek, minden tulajdonosnak kötelező-e a visszafizetés, vagy dönthet valamelyik tulajdonos úgy, hogy nem kívánja felvenni és benthagyja a társaságban.
Segítségét előre is köszönöm.
Tímea

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-01-25 17:33:19

Kedves Tímea,
1. Osztom a véleményét, szerintem is egyéb jövedelemként lesz adóköteles (halottam már vállalkozásból kivont jövedelemkénti adózást is -68.§-, de számomra ez nem támasztható alá jogszabállyal). A szocho megfizetésére a magánszemély lesz kötelezett (a társaság ebben az esetben nem tekinthető kifizetőnek) és alkalmazható a 85%-os szabály.
2. Olvasatomban a kettős adóztatást elkerülő egyezmény is egyéb jövedelemnek tekinti, így Olaszországban lesz adóköteles, így szocho fizetés fel sem merül.
3. Igen, jól gondolja, a jelenlegi üzletrészre jutó pótbefizetés jár viszza.
4. Ez nem döntés függvénye, hanem a törvény (Ptk.) erejénél fogva visszajár, azaz ha a feltételek adottak, akkor vissza kell a társaságnak fizetnie.
papattila

Szakértői hozzászólás

farkastimea 2020-01-25 17:46:12

Kedves Attila!
Köszönöm szépen a véleményét!
Tímea

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra