Gyorskérdés
MUNKAJOG - Munka Törvénykönyve

Pótszabadság


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

easy$$ 2021-04-19 15:06:45

Tisztelt Szakértő!

Egy Kft-nek az egyik munkavállalója átküldött egy kormányhivatali papírt (amiben engedélyezik, hogy mozgáskorlátozottsága miatt jogosult parkolási igazolványra) ezzel a levéllel szeretné igénybe venni az 5 nap pótszabadságot. Jól gondolom, hogy a munkavállalónak egy kérelmet kell leadni amihez csatolja az érvényes határozatot/szakvéleményt mely igazolja, hogy egészségkárosodás mértéke őt jogosulttá teszi?
A Munka törvénykönyvében most nem látok %-os hivatkozást a pótszabadság igénybevételére, régebben volt az a hivatkozás, hogy legalább 50%-os egészségkárosodásnál lehet figyelembe venni.
Most 50% alatt is jár neki a pótszabadság? Ezen a kormányhivatali papíron az szereppel, hogy közlekedő képességében súlyosan akadályozott, egészségkárosodása a 40%-ot eléri. Ez alapján jár neki a plussz 5 nap?

Üdvözlettel: Ildikó

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-04-19 19:15:52

Kedves Ildikó,
Az Mt. 120.§-a 3 esetben biztosít 5 nap pótszabadságot, amelyek közül egyik igazolására sem köteles elfogadni a munkáltató a mozgássérült parkolási igazolvány engedélyezését tartalmazó határozatot. A "megváltozott munkaképességű személy" fogalmát az Mt. 294.§ (1)l) pontja tartalmazza. Ennek értelmében a 40%-os egészségkárosodás megalapozza az ennek való megfelelést (ennek az igazolására azonban a szakvéleményt szükséges bemutatnia a dolgozónak).
papattila

Szakértői hozzászólás

easy$$ 2021-04-22 15:41:00

Köszönöm!

Ildikó

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra